Ga naar content
Van appelschuur naar schuurwoning

Van appelschuur naar schuurwoning

Particuliere woningbouw
Op de exacte plek waar tot voor kort een oude, monumentale appelschuur heeft gestaan, is deze woning gebouwd naar het evenbeeld van de bijzondere schuur uit 1855. Door zorgvuldig kleur- en materiaalgebruik, en specifiek ontworpen detailaansluitingen, is de woning een hedendaagse evenbeeld van het monument geworden.
De schuur heeft plaatsgemaakt voor een ruime woning, die ruwweg dezelfde afmetingen heeft gekregen als de oude schuur. Met name het bijzondere profiel van de oude schuur, met de lage goot en het geknikte dak, is herkenbaar teruggebracht in het ontwerp. Specifieke kleur- en materiaalkeuzes zorgen voor een gebouw dat naadloos past op deze historische plek. Zo zijn er klassieke details toegepast waar deze in het oog springen, maar zijn hedendaagse elementen als de aluminium kozijnen ingetogen weggedetailleerd in de gevel, verscholen in diepe negges.
Er is gebruik gemaakt van zuivere materialen als hout, steen en zink. Als hoofddraagconstructie van de woning is een compleet eiken gebint gemaakt dat op diverse plekken als eyecather zichtbaar is gemaakt. Uitsnedes in gevel en kap zorgen ondanks de lage goot voor een comfortebele toegang tot de woning. De bestaande boomgaard die voor de appelschuur lag is in stand gehouden, wat het karakter van deze prachtige plek compleet maakt.