Ga naar content

Kolmer Elektromotoren

Utiliteitsbouw
Kolmer Elektromotoren is al sinds 1983 leverancier van elektromotoren, die zij in nauw overleg met klanten op maat ontwerpt en produceert. Het bedrijf is de afgelopen jaren explosief gegroeid, en zocht daarom nieuwe huisvesting die in de ontwerpgesprekken diverse malen 'Kolmer 2.0' werd genoemd. Het was ons meteen duidelijk dat het hier ging om veel meer dan alleen een nieuw pand. Wij gingen samen met Kolmer op zoek naar huisvesting met een meerwaarde!
Om te komen tot het ontwerp voor dit nieuwe onderkomen, is het bedrijfsproces van Kolmer volledig opnieuw onder de loep genomen. Looplijnen werden geanalyseerd, bestaande oplossingen werden kritisch benaderd, en voor een optimaal draagvlak onder de gebruikers van het pand hebben de plattegrondschetsen van het nieuwe bedrijfsgebouw diverse malen in de bedrijfskantine gelegen met een rode stift erbij. Met deze verfrissende wijze van intern crowdsourcen is er een breed gedragen ontwerp ontstaan.
Het plan voorziet in een bedrijfshal met o.a. een werkplaats, expeditie en een ruim magazijn, waar de voorraadmotoren van Kolmer liggen opgeslagen, maar waar vanuit ook het gereed product naar de klant kan worden verzonden. Voor inkomend en uitgaand transport is er een laadkuil met 2 laaddocks in het plan meegenomen, welke onder een overkragende verdieping zijn gelegen. Deze overkragende verdieping biedt naast het kantoor van Kolmer zelf ook ruimte aan startende ondernemers uit verwante beroepsgroepen, die tijdelijk op zoek zijn naar kantoorruimte om hun vleugels uit te kunnen slaan. De bedrijfskantine is gelegen aan de achterzijde, waar een dakterras zicht biedt op het achterliggende landschap.
Het ontwerp is ingetogen, maar zuiver. Elke ruimte is als een puzzelstuk op zijn plek komen te liggen, wat een heldere hoofdvorm tot gevolg heeft. Deze eenvoud is in rustige maar mooi gematerialiseerde gevels kracht bijgezet, de noodzakelijke overkraging die wordt gedragen door 2 bijzondere stalen constructies, geven het gebouw een krachtige uitstraling naar de tegemoetkomende bezoeker. Het zal niemand ontgaan dat hier Kolmer 2.0 gevestigd is.