Ga naar content

Jan Zandbergen - Innovation that matters

Utiliteitsbouw
Voor foodgigant Jan Zandbergen uit Veenendaal staat de wereld niet stil. Door veranderende consumentenwensen, afwisselende trends en de wereldwijde opmars van duurzamere vleesproducten en -alternatieven op de voet te volgen, heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een innovatieve partner voor de retail, foodservice en industrie, Innovation that matters, en daar hoort een innovatief nieuw hoofdkantoor bij.
Maar een kantoor mogen we dit pand eigenlijk niet noemen. op de hoek van de Electronenstraat en de Bobinestraat staat binnenkort een heus food innovatiecentrum. Al bij binnenkomst is duidelijk dat alles anders is aan dit gebouw. Wie het pand betreedt wordt welkom geheten door een enorme vide waar vanuit vrijwel alle ruimten in het gebouw zichtbaar zijn. Door transparantie en openheid als fundamenteel uitgangspunt voor dit ontwerp te kiezen, ontstaat er een gebouw waar je dwars doorheen kijkt. Binnen een zone van 2 meter achter de glazen vliesgevels bevinden zich uitsluitend glazen binnenwanden, en loopt het houten buitenplafond van de luifel door waardoor de scheiding tussen binnen en buiten visueel vervaagt.
Het gebouw is opgebouwd uit een elegant metselwerk volume waartegen een sterk horizontaal georienteerd glazen 'paviljoen' is geplaatst. In dit paviljoen bevindt zich de hoofdentree, de vide en het grootste deel van de kantoren. In de entreehal is een ruime ontvangst met een theatrale trappartij die de vide doorkruist. Deze centrale hal biedt onder andere zicht op een enorme open proefkeuken waar klanten maar ook medewerkers gebruik van maken. Aangrenzend is een grote ontmoetingsruimte ontworpen, waarmee het gebouw ook geschikt is voor het ontvangen van grote groepen. Een glazen kap brengt daglicht tot diep binnenin het gebouw.
De kantoorruimten hebben als doel om de medewerkers van Jan Zandbergen vooral met plezier en enthousiasme naar het bedrijf te laten komen, en hiervoor is alles uit de kast getrokken. Dat de werkplekken ruim en licht zijn is een understatement. Er kan onder het gebouw geparkeerd worden, en grenzend aan de kantoren zijn onder andere een fitnessruimte, en een multi-functionele stilteruimte in het plan opgenomen.