Ga naar content
Gemeentehuis Nijkerk

Transformatie kantoorgebouw tot Gemeentehuis Nijkerk

Transformatie, Utiliteitsbouw
Een voormalig Rabobank kantoor moest vanaf 2023 dienst gaan doen als gemeentehuis van Nijkerk. Wij mochten de transformatie van deze 'oude bekende' gaan vormgeven; al eerder waren wij in 2011 betrokken bij het samenvoegen van deze 2 kantoorgebouwen tot hoofdkantoor van Rabobank Randmeren. In 1995 en 1996 waren wij zelfs betrokken bij de toenmalige realisatie van beide panden. Deze vergaande dossierkennis kwam bij deze transformatie goed van pas.
De transformatie tot gemeentehuis omvat naast een uitbreiding van het pand met een nieuwe raadzaal van 200 m² en diverse bouwkundige ingrepen, ook een belangrijke interieuropgave. Hiervoor hebben wij de expertise ingeroepen van de interieurarchitecten van Burobas uit Eindhoven. In samenwerking met huisvestingsadviseur LSA is er een integraal en breed gedragen plan ontwikkeld waarmee de gemeente Nijkerk niet alleen een stap maakt in duurzamere huisvesting, maar ook een ontwikkeling heeft doorgemaakt in hoe de organisatie in het post-corona tijdperk gaat samenwerken in dit nieuwe gemeentehuis.
De keuze van de gemeente Nijkerk om zich in een bestaand pand te vestigen is voor een deel een overweging vanuit duurzaamheid. Anderzijds is de locatie een bewuste keuze: het huidige stadhuis staat in de kern Nijkerk. Dit nieuwe gemeentehuis komt aan de rand van de kern Nijkerk te staan, veel centraler gelegen ten opzichte van de kernen Nijkerkerveen en Hoevelaken, die ook bij de gemeente Nijkerk horen. De nieuwe raadzaal is bewust aan de voorzijde geplaatst: gericht op de samenleving en zo transparant mogelijk, kernwaarden die de gemeente Nijkerk hoog in het vaandel heeft.